Nigel Slater

Baklawa


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Baklawa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

18 arkuszy gotowego ciasta filo (rozwiń je i przykryj wilgotną ściereczką do chwili użycia)

225 g masła i trochę do natłuszczania ciasta

225 g posiekanych orzechów włoskich i pistacjowych

2 łyżki cukru

1 łyżeczka mielonego kardamonu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180oC. Natłuść masłem formę do pieczenia o wymiarach 17 x 28 cm. Roztop resztę masła w rondlu na małym ogniu albo w kuchence mikrofalowej. Rozłóż w formie 10 arkuszy ciasta filo, smarując każdy masłem za pomocą pędzla przed ułożeniem kolejnego. W czystej misce wymieszaj orzechy, cukier oraz kardamon i rozłóż równą warstwą na powierzchni ciasta w formie. Przykryj orzechową mieszankę pozostałymi warstwami ciasta filo, smarując każdą masłem jak poprzednio. Ponacinaj ostrym nożem wierzchnie warstwy ciasta wzdłuż i w poprzek, żeby po upieczeniu łatwo dało się podzielić na kwadratowe kawałki. Wstaw baklawę do piekarnika na około 20 minut, następnie obniż temperaturę do 150oC i piecz kolejne 30-40 minut, aż ciasto nieco wyrośnie i zezłoci się na wierzchu. Pilnuj, żeby się nie przypaliło. Wyjmij je z piekarnika i zaczekaj, aż nieco przestygnie. W tym czasie przygotuj syrop: podgrzej w małym rondlu o grubym dnie cukier, wodę, sok z cytryny oraz wodę z kwiatów pomarańczy i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a płyn zgęstnieje (potrwa to około 20 minut). Polej syropem baklawę, odstaw do zupełnego ostygnięcia i pokrój ciasto na kawałki.

powrót

Podobne przepisy

Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.