Anna Olson

Baklawa z orzechami nerkowca


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska

Baklawa z orzechami nerkowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Syrop

2 szklanki cukru

1 szklanka wody

1 szklanka miodu

3 całe goździki

½ cytryny

½ łyżeczki mielonego kardamonu



Baklawa

1½ szklanki orzechów nerkowca

1½ szklanki orzechów włoskich

½ szklanki cukru

1 łyżeczka tartego kardamonu

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

16 płatów ciasta phyllo

½ kostki + 2 łyżki stopionego masła



Syrop

Wszystkie składniki zagrzać w rondlu i gotować na średnim ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć rondel z ognia i wyjąć cytrynę oraz goździki. Ostudzić syrop do temperatury pokojowej.



Baklawa

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmielić pulsacyjnie w malakserze orzechy, cukier i przyprawy,

aż orzechy będą miałkie. Zwilżyć płaty ciasta phyllo i trzymać je pod wilgotną ściereczką. Za pomocą pędzla posmarować stopionym masłem 4 płaty ciasta. Złożone na pół układać na dnie natłuszczonej prostokątnej formy. Posypać ciasto 1/3 mieszanki orzechowej. Dwukrotnie powtórzyć cały proces,

a na wierzchu położyć ostatnie 4 posmarowane masłem płaty ciasta phyllo. Ostrym nożem delikatnie naciąć wierzchnią warstwę ciasta w romby lub kwadraty, zależnie od wielkości kawałków, na które chcemy później ciasto pokroić. Piec 35-40 minut, aż powierzchnia ciasta będzie złotobrązowa.

Polać gorącą baklawę syropem, ostudzić i przed pokrojeniem wstawić na noc do lodówki.



Baklawie można nadać inny kształt, na przykład zrobić z ciasta phyllo (filo) niewielkie ciastka

z orzechami.




Wersja zmodyfikowana



MAŁE BAKLAWY Z ORZECHAMI NERKOWCA



Syrop

2 szklanki cukru

1 szklanka wody

1 szklanka miodu

3 całe goździki

½ cytryny

½ łyżeczki mielonego kardamonu



Baklawa

1½ szklanki orzechów nerkowca

1½ szklanki orzechów włoskich

½ szklanki cukru

1 łyżeczka tartego kardamonu

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

16 płatów ciasta phyllo

½ kostki + 2 łyżki stopionego masła



Syrop

Wszystkie składniki zagrzać w rondlu i gotować na średnim ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć rondel z ognia i wyjąć cytrynę oraz goździki. Ostudzić syrop do temperatury pokojowej.



Małe baklawy

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmielić pulsacyjnie w malakserze orzechy, cukier i przyprawy, aż orzechy będą miałkie. Zwilżyć płaty ciasta phyllo i trzymać je pod wilgotną ściereczką. Za pomocą pędzla cienko posmarować jeden płat ciasta stopionym masłem, złożyć go na pół i wzdłuż dłuższego boku ciasno owinąć go wokół trzonka drewnianej łyżki. Lekko pofałdować ciasto przesuwając je ku środkowi trzonka. Delikatnie zdjąć płat ciasta phyllo, zrobić z niego kółko i ułożyć w natłuszczonej prostokątnej formie. Powtórzyć te czynności z pozostałymi 15 płatami. Do kółek z ciasta wsypać po 1½ łyżki mieszanki orzechowej. Piec przez 35-40 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Gorące baklawy polać syropem, ostudzić i wstawić na noc do lodówki.



©Anna Olson



Anna Olson w programie "Na słodko" podaje objętości według miarek

stosowanych w Kanadzie, które mają następujace pojemności:

1 szklanka = 250 ml, 1/2 szklanki = 125 ml, 1/3 szklanki = 75 ml i

1/4 szklanki = 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#ArabianSweets

12.04.2011 12:29


Gdańsk

CYTUJ

Wiam .
W związku z tym,że jestem wielbicielem i smakoszem wielkim słodyczy arabskich pokusiłam się o wypróbowanie przepisu . Nie ukrywam ,że z wielką starannością przyłożyłam się do tego zadania , ponieważ jako importer tych pyszności wprost z rąk bliskowschodnich cukierników , bardzo wnikliwie śledzę informacje o baklawie.
Przepis jest dość precyzyjny , natomiast zastąpienie orzechów w całości prażonymi pistacjami nadałoby wyraźniejszego smaku. chylę też czoła przed każdą gospodynią samodzielnie wyrabiającą ciasto filo :)
Ale wracając do tematu przepis prowadzi do przyjemnej w smaku baklawy :) ale oryginału nie zastąpi niestety , także wszystkich chętnych do porównań i lubiących wyzwania www.arabiansweets.pl z oryginalną arabską baklawą, i powyższy przepis dla porównania walorów smakowych :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.