Baklava

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka

Baklava
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie ciasta filo

250 g stopionego masła

500 g mielonych migdałów

ćwierć filiżanki pistacji

ćwierć filiżanki koryntek

ćwierć filiżanki sułtanek

ćwierć filiżanki suszonych śliwek bez pestek

butelka syropu pomarańczowego albo różanego

6 strączków kardamonu

skórka z pomarańczy

łyżka cynamonu

ćwierć filiżanki płatków migdałowych

pomarańcza

2 filiżanki cukru

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Zagotować pół filiżanki wody z filiżanką cukru, kardamonem i syropem pomarańczowym albo różanym. Dodać skórkę z pomarańczy. Rozdrobnić pistacje, koryntki, śliwki i sułtanki. Dodać mielone migdały. Wymieszać płatki migdałowe z cynamonem. Ciasto rozwałkować i posmarować stopionym masłem. Nałożyć farsz i zwinąć płat ciasta nadając mu kształt ślimaka. Tak przygotowane ślimaki ułożyć w formie i polać resztką masła. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 200°C.

powrót

Podobne przepisy

Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.