David Gaboriaud

Baklava z patelni z syropem różanym


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 29

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 warstwy ciasta filo

garść migdałów

garść orzechów włoskich

3-4 łyżki masła klarowanego

 

Syrop:

4 łyżki miodu

3 łyżki wody

5 łyżek wody różanej

 

Dodatki:

jogurt grecki

płatki róż

 

Przygotowanie:

Migdały i orzechy drobno posiekaj nożem lub miksuj przez chwilę.
Rozpuść masło w rondelku. Zostaw dwie łyżki posiekanych bakalii do dekoracji.

Syrop - w rondelku doprowadź do wrzenia miód, wodę i wodę różaną. Gotuj, aż syrop zgęstnieje. Odstaw.

Pierwszą warstwę ciasta filo posmaruj stopionym masłem (użyj pędzelka), a następnie posyp posiekanymi bakaliami.
Ułóż drugą warstwą ciasta, ponownie posmaruj masłem i posyp bakaliami. Złóż na pół i posmaruj masłem. Powtórz czynność dwa razy.
Tak przygotowane ciasto pokrój na kwadraciki i/lub na trójkąciki.
Wlej 3-4 łyżki oleju na rozgrzanej patelnię i smaż kawałki ciasta filo po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu odsącz ciasto na ręczniku papierowym.
Ciasto przełóż na talerz i polej jeszcze gorącym syropem. Na wierzch ułóż łyżkę jogurtu, posyp resztą bakalii i udekoruj płatkami róż.

powrót

Podobne przepisy

Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.