Marieta  Marecka

Bakaliowe bułeczki


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Bakaliowe bułeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g Lurpak Premium Miks Klasyczny

500 ml mleka

40 g drożdży

½ łyżeczki soli

120 g drobnego cukru

2 jaja

1 kg mąki pszennej

1 czubata łyżka skórki z pomarańczy

6 moreli suszonych eko

2 łyżki żurawiny

2 łyżki rodzynek

cukier rafinada

1 żółtko + 1 łyżka wody

 

Do podania:

ser castello z ananasem

Lurpak Premium Miks Klasyczny

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, 150 ml mleka podgrzać do temperatury 35 stopni, wlać do drożdży i wymieszać z 4 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, jaja, zaczyn i wyrobić. Na koniec dodać roztopione masło i nadal wyrabiać. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść dodając bakalie. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez około 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta uformować bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać rafinadą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut. Podajemy z serkiem ananasowym lub miksem klasycznym.

powrót

Podobne przepisy

Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

24.05.2017 09:32

CYTUJ

jak pięknie wygląda, moja mama jest mistrzynią w wypieku takiech ciast drożdżowych próbowałam różnych sposób ale ostatnio własnie mama powiedziala mi zebym sprobowala zrobic z maki luksusowej szymanowskiej bo jej zawsze wychodza najlepsze wlasnie jak jej doda

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.