Bakaliowe bułeczki

Bakaliowe bułeczki
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
Mała Improwizacja (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • 150 g Lurpak Premium Miks Klasyczny
  • 500 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka skórki z pomarańczy
  • 6 moreli suszonych eko
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
  • cukier rafinada
  • 1 żółtko + 1 łyżka wody
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, 150 ml mleka podgrzać do temperatury 35 stopni, wlać do drożdży i wymieszać z 4 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, jaja, zaczyn i wyrobić. Na koniec dodać roztopione masło i nadal wyrabiać. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść dodając bakalie. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez około 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta uformować bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać rafinadą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut. Podajemy z serkiem ananasowym lub miksem klasycznym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA