Bajgle
Oceń przepis:
101 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • (na ok. 12 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej chlebowej lub 100 g mąki 00 i 400 g mąki tortowej typ 450
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • białko do posmarowania
  • sezam i mak do obsypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do wody dodajemy cukier puder i pokruszone drożdże, dokładnie wszystko rozpuszczamy i odstawiamy. Do miski do robota stacjonarnego przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej i wlewamy zaczyn. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od rąk bądź miski w robocie. Wodę zagotowujemy z miodem. Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i palcem robimy w środku dziurkę, którą lekko rozciągamy. Odkładamy do wyrośnięcia pod przykryciem ok. 20-30 minut. Do pyrkającej wody wrzucamy po 2-3 bajgle i po kilku minutach przewracamy je na drugą stronę. W sumie gotujemy je do czasu, aż wypłyną i podrosną - ok. 5 minut. Odsączamy łyżką cedzakową, układamy na papierze do pieczenia, obsypujemy ziarnami.
Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temp. do 210 stopni i wkładamy blachę z bajglami. Pieczemy ok. 15 -20 minut. Studzimy na kratce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA