Marieta  Marecka

Bajgle


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10237

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

(na ok. 12 sztuk)

500 g mąki pszennej chlebowej lub 100 g mąki 00 i 400 g mąki tortowej typ 450

50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka miodu

15 g świeżych drożdży

300 ml letniej wody

0,5 łyżeczki cukru pudru

białko do posmarowania

sezam i mak do obsypania

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do wody dodajemy cukier puder i pokruszone drożdże, dokładnie wszystko rozpuszczamy i odstawiamy. Do miski do robota stacjonarnego przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej i wlewamy zaczyn. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od rąk bądź miski w robocie. Wodę zagotowujemy z miodem. Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i palcem robimy w środku dziurkę, którą lekko rozciągamy. Odkładamy do wyrośnięcia pod przykryciem ok. 20-30 minut. Do pyrkającej wody wrzucamy po 2-3 bajgle i po kilku minutach przewracamy je na drugą stronę. W sumie gotujemy je do czasu, aż wypłyną i podrosną - ok. 5 minut. Odsączamy łyżką cedzakową, układamy na papierze do pieczenia, obsypujemy ziarnami.
Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temp. do 210 stopni i wkładamy blachę z bajglami. Pieczemy ok. 15 -20 minut. Studzimy na kratce.

powrót

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.