Bacalhau

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Bacalhau
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 g solonego dorsza

1 kg młodych ziemniaków

2 cebule

oliwa

8 ząbków czosnku

1 kg chleba kukurydzianego

sól i pieprz

czarne oliwki

 

 

Przygotowanie:


Moczyć dorsza w zimnej wodzie przez 24-48 godzin, zmieniając wodę co 6 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ziemniaki umyć, osuszyć, umieścić na blasze, posypać solą i pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut, aż będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić na plasterki i wyłożyć na dno formy do zapiekania. Usunąć skórę z dorsza i położyć rybę na cebuli. Polać obficie oliwą i wstawić do piekarnika na 10 minut. Obrać czosnek. Pokruszyć chleb na duże okruchy i umieścić w misce. Dodać 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, obficie polać oliwą, posypać solą i pieprzem i wszystko razem dobrze wymieszać. Wyłożyć na dorsza i zapiekać 15-20 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć blachę z piekarnika i każdy ziemniak rozgnieść, uderzając pięścią (można osłonić dłoń ściereczką kuchenną). Przecisnąć przez praskę pozostałe 2 ząbki czosnku i zmieszać z 6 łyżkami oliwy. Polać ziemniaki i wstawić na chwilę do piekarnika. Wyłożyć na talerze porcje dorsza i cebuli, dołożyć ziemniaki i garść czarnych oliwek i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryba z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.