Jola Słoma

Babka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i karczochami


Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 4939

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg ziemniaków

10 dag mąki kukurydzianej

ok. 280 ml słoiczek suszonych pomidorów w oliwie

ok. 280 ml słoiczek karczochów w oliwie

1,5 łyżeczki zmielonej gałki mauszkatołowej

1,5 łyżeczki cząbru

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka sosu sojowego

2,5 łyżeczki soli

kilka gałązek świeżego rozmarynu

kaszka kukurydziana do wysypania naczynia żaroodpornego

 

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki miksujemy i mieszamy z przyprawami, sosem sojowym, mąką i oliwą z pomidorów oraz karczochów. Mieszamy. Pomidory kroimy na drobne paski i dodajemy do całości. Wymieszaną masę przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą i wysypanego kaszką kukurydzianą. Na wierzchu kładziemy karczochy pokrojone w ćwiartki i zanurzone w oliwie gałązki rozmarynu. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok. pół godziny, aż całość się przyrumieni. Podajemy polane gruszkowym sosem z rokitnikiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.