Anna Olson

Babeczki ze śliwkami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Babeczki ze śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru

5 łyżek jasnego brązowego cukru

2 jajka

2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

½ łyżeczki ekstraktu wanilii

¼ szklanki maślanki

1 szklanka mąki

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

4 duże śliwki

tłuszcz do smarowania formy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Utrzeć masło z cukrem i 2 łyżkami brązowego cukru na puszystą masę. Wmieszać jajka, skórkę pomarańczową i ekstrakt wanilii. Dodać maślankę i wymieszać. Do osobnej miski przesiać razem mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodać sypkie składniki do masy i wymieszać. Wysmarować tłuszczem formę na 12 mufinek. Do każdego wgłębienia nałożyć porcję ciasta. Śliwki wypestkować i każdą pokroić na 6 cząstek. Położyć po 2 cząstki śliwek na środku każdej porcji ciasta i lekko wcisnąć. Posypać wierzch babeczek pozostałymi 3 łyżkami brązowego cukru. Piec 15 do 20 minut aż babeczki się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, po czym wyjąć z formy.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus cytrynowy Á la tort
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.