Lucinda Scala  Quinn

Babeczki z pianką


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki z pianką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki gorzkiego kakao 1½ szklanki mąki pszennej

1½ szklanki cukru

1½ łyżeczki sody do pieczenia

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

2 duże jaja

lekko ubite

¾ szklanki ciepłej wody

½ szklanki tłustego mleka

¼ szklanki śmietany

⅓ szklanki masła

roztopionego

¾ łyżki ekstraktu waniliowego

18 papierowych foremek do babeczek

1 paczka dużych pianek marshmallow

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180-u stopni C. Włożyć foremki do babeczek w dołki odpowiedniej blaszki do pieczenia. Wymieszać w dużej misce: kakao, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jaja, ciepłą wodę, śmietanę, masło, wanilię. Wymieszać na gładką masę. Wypełnić foremki do połowy (po ok. 5 dag masy). Piec 15 do 18 minut. Wyjąć, ostudzić. Przełączyć piekarnik na opiekanie. Na każdej babeczce postawić pionowo jedną piankę. Wstawić babeczki do piekarnika (uważać, żeby pianki nie spadły). Opiekać, pilnując, żeby nie za długo. Gdy wierzch pianki się zrumieni, wyjąć babeczki i ostrożnie rozpłaszczyć każdą piankę palcem lub łyżką, aby pokryła całą górę babeczki.

powrót

Podobne przepisy

Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kremśnita
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta kajmakowa Chrissie
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.