Anna Olson

Babeczki z masłem orzechowym


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki z masłem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Babeczki

½ szklanki masła z orzechów nerkowca

100 g masła

1½ ubitej szklanki złocistego cukru trzcinowego

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

¾ szklanki mleka 2% o temp. pokojowej



Krem

¾ szklanki śmietany kremówki

¾ szklanki gładkiego twarogu śmietankowego o temp. pokojowej

1/3 szklanki masła z orzechów nanercza

3 łyżki miodu

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

ewentualnie – kandyzowane fiołki, cukrowe drażetki albo orzechy nanercza



Przygotowanie babeczek

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Natłuścić foremki do mufinek albo wyłożyć je dużymi papierowymi „papilotkami”. Zamieszać masło z orzechów nerkowca z warstwą oleju przed nałożeniem. Utrzeć masło z masłem orzechowym na puszystą, gładką masę. Dodać brązowy cukier, wymieszać masę mikserem, a następnie dodawać po jednym jajku, starannie mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy, zamieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do maślano-jajecznej mieszaniny dodawać na przemian sypkie składniki (w 3 porcjach) i mleko (w 2 porcjach), mieszając tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Nałożyć ciasto do przygotowanych foremek. Piec przez 20 – 25 min. Wbić szpikulec w środek babeczki – jeśli po wyjęciu jest suchy i czysty, ciasto jest gotowe. Ostudzić babeczki przed nałożeniem kremu.



Krem

Ubić śmietanę kremówkę i schłodzić. Utrzeć twaróg, aż będzie puszysty, często zdejmując go ze ścianek miski / malaksera. Dodać masło z orzechów nerkowca i miód. Starannie wymieszać, dodać wanilię i znów wymieszać. Dodać całą bitą śmietanę naraz i energicznie wymieszać. Nakładać spore porcje kremu na babeczki i ozdobić szczyt kandyzowanym fiołkiem, słodkimi drażetkami albo orzechem nerkowca. Włożyć babeczki do szczelnego pojemnika, żeby nie wyschły i schłodzić przed podaniem – krem nieco stężeje.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml






© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort daktylowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.