Babeczki z kwiatami w cukrze

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki z kwiatami w cukrze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

200 ml mleka 3,2%

3 torebki herbaty Earl Grey

10 ziaren kardamonu

100 g rodzynek

140 g niesolonego masła

100 g drobnego cukru z melasą

skórka otarta z 1 pomarańczy

240 g mąki z proszkiem*

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka



lukier:

5-7 łyżek soku z pomarańczy

600 g cukru pudru

jasnobrązowy i kremowy barwnik spożywczy w żelu



do dekoracji:

jadalne, niepryskane kwiaty, zioła i liście, np. bratki polne i ogrodowe, fiołki, lawenda i róże

białko

drobny cukier

70 g białego lukru królewskiego (w rożku z wąską tylką)



Przygotowanie:

Zrobić kwiaty w cukrze: każdy kwiatek przy pomocy pędzla dokładnie posmarować białkiem, następnie posypać drobnym cukrem, strząsnąć nadmiar i odłożyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyschnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tacę umieścić w suchym, przewiewnym miejscu lub na parapecie nad kaloryferem. Ziarna (owoce) kardamonu rozbić w moździerzu. Wlać mleko do rondla i doprowadzić do wrzenia, wrzucić torebki herbaty, rodzynki i kardamon. Zamieszać, zdjąć z ognia i odstawić na godzinę. Przecedzić przez sito, wyrzucić herbatę i łupiny kardamonu, rodzynki zachować. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło, cukier i skórkę z pomarańczy, ucierać mikserem kilka minut na puszystą masę. Do osobnej miseczki przesiać mąkę z proszkiem i proszek do pieczenia, do drugiej miseczki wbić jajka i rozkłócić widelcem. Miksując masę maślaną, stopniowo dodawać jajka. Od czasu do czasu wsypać po łyżce mąki, by masa się nie rozwarstwiła. W ten sam sposób dodać mleko i resztę mąki, zmiksować na gładką masę. Wrzucić rodzynki i wymieszać łyżką lekkim ruchem od dołu. Wgłębienia blaszki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, do każdej nałożyć ciasta do połowy wysokości. Wstawić blaszkę do piekarnika na 15-20 minut. Wyjąć i odstawić na kratkę do wystygnięcia. Zrobić lukier: przesiać cukier puder do miski, stopniowo dodawać sok z pomarańczy i mieszać łyżką do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. Dodać odrobinę kremowego i jasnobrązowego barwnika w żelu, by uzyskać barwę kości słoniowej. Łyżeczką nałożyć lukier na wystygłe babeczki i zostawić do wyschnięcia na 1-2 godziny. Lukrem królewskim przykleić kwiaty na wierzchu babeczek.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.