James  Martin

Babeczki z fondantem czekoladowym, letnimi owocami i miętową pianką


Przepis z programu Słodki James (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki z fondantem czekoladowym, letnimi owocami i miętową pianką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Babeczki

190 g gorzkiej czekolady (co najmniej 60% miazgi kakaowej)

100 g miękkiego masła

35 g mielonych migdałów

2 duże jajka, żółtka oddzielone od białek

35 g skrobi kukurydzianej

85 g drobnego cukru

3 trufle czekoladowe



Miętowa pianka

300 ml pełnotłustego mleka

1 łyżka creme de menthe (likieru miętowego)



Do podania

garść truskawek

garść malin

garść jagód



Przygotowanie

Zetrzyj drobno 40 g czekolady. Połową masła natłuść wnętrza trzech kokilek do puddingu. Wysyp wnętrza foremek tartą czekoladą i wytrząśnij nadmiar. Pozostałą czekoladę i masło włóż do małej żaroodpornej miski i ustaw na garnku z ledwie wrzącą wodą. Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż się roztopią. Możesz też stopić czekoladę i masło w kuchence mikrofalowej ustawionej na maksymalną moc, na 2-3 minuty – w połowie czasu przemieszaj zawartość miseczki. Nie podgrzewaj czekolady za długo, bo zrobią się grudki. Przełóż czekoladową mieszaninę do większej miski, a następnie wymieszaj ze zmielonymi migdałami, żółtkami jajek i skrobią kukurydzianą. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Ubijając, dodawaj porcjami cukier, aż piana będzie gładka i błyszcząca. Delikatnie wmieszaj białko do czekoladowej mieszaniny. Połowę masy rozłóż do trzech foremek i do każdej włóż czekoladową truflę. Wypełnij foremki prawie do krawędzi i wygładź powierzchnie łopatką. Wstaw kokilki na kilka minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ustaw foremki na blasze do pieczenia i zapiekaj 10-15 do chwili, aż zawartość wyrośnie, ale wewnątrz będzie półpłynna i wilgotna. W rondelku doprowadź mleko do wrzenia. Zdejmij go z ognia, wlej likier miętowy i dobrze wymieszaj. Spień mleko ręcznym blenderem. Podawaj babeczki na talerzykach z porcją letnich owoców ozdobionych miętową pianką.



© James Martin



powrót

Podobne przepisy

Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bûche - rolada świąteczna
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.