Brygida Kosel

Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem


Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki

1 ciasto francuskie

3 jajka

świeże zioła (majeranek, lubczyk, szczypiorek, bazylia)

 

Sos chrzanowy

kilka łyżek śmietany

świeżo tarty chrzan

pieprz

 

Sos tatarski

3 ogórki konserwowe

10 średniej wielkości grzybków marynowanych

kilka łyżek majonezu

pieprz

 

Sos jogurtowy

jogurt naturalny

sól

pieprz

świeże zioła (majeranek, lubczyk, szczypiorek, bazylia)

Przygotowanie:


Z gotowego ciasta francuskiego wykroić dość równe koła. Włożyć je do przygotowanych wcześniej foremek i dosyć dokładnie przylepić do brzegów. Do tak przygotowanych naczyń wybić po jednym jajku. Należy się upewnić, czy jajka są świeże. Do każdej foremki dołożyć drobno posiekane świeże zioła: majeranek, lubczyk, szczypiorek czy bazylię. Z pozostałego ciasta przygotować ozdobną plecionkę, którą możemy przyozdobić danie. Wstawić babki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 15 minut.

Sos chrzanowy
Do świeżo utartego chrzanu dolać śmietany tak, by konsystencja potrawy przypominała sos. Dodać dużo pieprzu. Dokładnie wymieszać.

Sos tatarski
Drobno posiekać ogórki konserwowe oraz grzybki marynowane. Należy się upewnić, czy grzybki na pewno są w marynacie octowej. Wymieszać składniki z majonezem. Popieprzyć do smaku.

Sos jogurtowy
Wymieszać jogurt z ziołami, które najbardziej lubimy. Może to być szczypiorek, lubczyk, bazylia. Dodać ulubione przyprawy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.