Janella  Purcell

Babeczki z cebulą i dynią


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni

Babeczki z cebulą i dynią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 filiżanki mąki orkiszowej

filiżanka prażonych ziaren sezamu

filiżanka oleju sezamowego

1 filiżanka wrzątku

2 łyżki tamari

1 cebula

500 ml bulionu warzywnego

łyżka soku z imbiru

łyżeczka tamari

filiżanka pokrojonej w kostkę

ugotowanej na parze dyni japońskiej

filiżanka kremowego tofu

2 łyżki pasty shiro miso

łyżeczka umeboshi albo octu winnego

 

 

Przygotowanie:


Połączyć oddzielnie suche i płynne składniki ciasta. Wymieszać. Zagniatać przez kilka minut. Ciasto powinno być tłuste i elastyczne. Przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny. Rozwałkować na grubość centymetra. Jeśli trzeba, podsypać mąką. Wycinać kółka i wykleić nimi formy do muffinek. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Przygotować farsz. Zagotować cebulę, bulion, sok z imbiru i tamari. Gotować, aż płyn odparuje. Dynię i tofu zmiksować z octem. Na dno każdej foremki z ciasta włożyć nieco pasty miso. Wypełnić babeczki do połowy masą cebulową. Na koniec włożyć odrobinę puree z dyni.

powrót

Podobne przepisy

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.