James  Martin

Babeczki z borówkami amerykańskimi, jeżynami i bitą śmietaną


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki z borówkami amerykańskimi, jeżynami i bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g gotowego kruchego ciasta

225 g borówek amerykańskich

225 g jeżyn

sok z ½ cytryny i skórka z cytryny

½ łyżeczki zmielonego cynamonu

250 g cukru demerara

4 łyżki wody

150 g ubitej śmietany

do podania

cukier puder (na lukier)

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do 200°. Posmaruj tłuszczem i posyp mąką 4 foremki. Rozwałkuj ciasto i delikatnie przenieś je na foremki, zachowując dość ciasta na przykrycie babeczek. W misce zmieszaj borówki amerykańskie, jeżyny, sok cytrynowy i skórkę z cytryny, cynamon i cukier. Wypełnij foremki tą mieszaniną i umieść na papierze do pieczenia. Przykryj foremki resztą ciasta. Natnij ciasto, żeby uwolnić parę. Posmaruj jajkiem i piecz przez 20 - 30 minut, do czasu, aż góra babeczki się przyrumieni. Po upieczeniu, pozwól by babeczki ostygły, a potem wyjmij je z foremek. Ugotuj lukier z wody i cukru pudru. Użyj pędzelka, by posmarować każdą babeczkę. Przed podaniem udekoruj babeczki bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.