Babeczki rumowe cannelé

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Babeczki rumowe cannelé
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1/4 miarki mleka

2 łyżki masła

60 g mąki

1/2 miarki + łyżka cukru

jajko + żółtko

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki rumu



Przygotowanie:

Zagotować mleko z masłem w rondlu. Zmieszać w misce cukier z mąką. Ubić jajko z dodatkowym żółtkiem i wmieszać do mąki z cukrem. Następnie wlać do niej gorące mleko z masłem, mieszając na gładko. Ciasto powinno być rzadkie i bez grudek, jak naleśnikowe. Wmieszać ekstrakt wanilii i rum. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Piec babeczki przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 180ºC i dopiekać przez 45 – 60 minut, aż zbrązowieją. Powinny być ciemne z wierzchu. Wyjąć z foremek i ostudzić przed podaniem.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sernik nowojorski z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.