Babeczki migdałowe z truskawkami

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki migdałowe z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto migdałowe:

¾ szklanki masła

¾ szklanki całych migdałów

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

białko 6 jajek

2 szklanki truskawek

2 łyżki masła



Krem śmietankowo-truskawkowy:

1 szklanka śmietany kremówki, ubitej

8 truskawek



Do podania:

8 truskawek



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Roztop masło w rondelku. W tym czasie zmiel migdały, cukier oraz mąkę w malakserze. Przesyp sypkie składniki z malaksera do miski, wmieszaj proszek do pieczenia i wlej stopione masło, a następnie starannie wymieszaj. Dodaj białka i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Odetnij końce truskawek usuwając szypułki. Lekko natłuść masłem wnętrza kilku kokilek i wlej do każdej tyle ciasta migdałowego, żeby wypełnić je do połowy. Ułóż na porcjach ciasta truskawki czubkami do góry, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz przez około 20 minut. W tym czasie mocno ubij śmietanę. Posiekaj 8 truskawek bez szypułek i wymieszaj delikatnie z bitą śmietaną. Podawaj babeczki w kokilkach na ciepło z porcją kremu śmietankowo-truskawkowego, ozdobione pojedynczymi truskawkami.



Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

powrót

Podobne przepisy

Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Tarta cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.