Anna Olson

Babeczki kakaowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki kakaowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego

1/3 szklanki mleka

6 łyżek zwykłego kakao w proszku

½ kostki + 1 łyżka miękkiego masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 jajka

2/3 szklanki mąki uniwersalnej

2/3 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

¼ szklanki mleka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Niewielkie foremki do babeczek wyłożyć pergaminowymi miseczkami. Zmieszać w rondlu 2/3 szklanki brązowego cukru z 1/3 szklanki mleka i przesianym kakao. Mieszać, podgrzewając na średnim ogniu, aż składniki się połączą. Zdjąć rondel z ognia. Dodać masło oraz pozostałe 2/3 szklanki brązowego cukru i utrzeć składniki na jednolitą, puszystą masę. Dodać jajka
i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodawać
na przemian sypkie składniki i ¼ szklanki mleka (w dwóch porcjach) i mieszać, aż składniki się połączą. Za pomocą łyżki wypełnić foremki do połowy. Piec 18-20 minut, aż szpikulec wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu. Pozostawić babeczki do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Keks blondie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Torcik makowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.