Anna Olson

Babeczki kakaowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki kakaowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego

1/3 szklanki mleka

6 łyżek zwykłego kakao w proszku

½ kostki + 1 łyżka miękkiego masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 jajka

2/3 szklanki mąki uniwersalnej

2/3 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

¼ szklanki mleka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Niewielkie foremki do babeczek wyłożyć pergaminowymi miseczkami. Zmieszać w rondlu 2/3 szklanki brązowego cukru z 1/3 szklanki mleka i przesianym kakao. Mieszać, podgrzewając na średnim ogniu, aż składniki się połączą. Zdjąć rondel z ognia. Dodać masło oraz pozostałe 2/3 szklanki brązowego cukru i utrzeć składniki na jednolitą, puszystą masę. Dodać jajka
i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodawać
na przemian sypkie składniki i ¼ szklanki mleka (w dwóch porcjach) i mieszać, aż składniki się połączą. Za pomocą łyżki wypełnić foremki do połowy. Piec 18-20 minut, aż szpikulec wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu. Pozostawić babeczki do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto serowe ze śliwkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.