Anna Olson

Babeczki czekoladowo - wiśniowe


Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Babeczki czekoladowo - wiśniowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Nadzienie wiśniowe

1 szklanka wiśni bez pestek

½ szklanki cukru



Ciasto

225 g gorzkiej czekolady deserowej

½ kostki masła + masło do wysmarowania kokilek

2/3 szklanki cukru + cukier do wysypania kokilek

3 jajka o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ szklanki mąki uniwersalnej

¼ szklanki sproszkowanego kakao

szczypta soli



Sos z brandy

2 szklanki czereśni bez pestek

½ szklanki cukru

1 kawałek kory cynamonowej

4 łyżki brandy

1 ½ łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki zimnej wody



Przygotować nadzienie wiśniowe

Gotować wiśnie z cukrem na małym ogniu przez 30 minut, ostudzić.



Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wnętrze 4 kokilek wysmarować masłem i wysypać cukrem. Stopić posiekaną czekoladę w misce nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą (lub w kuchence mikrofalowej nastawionej na średnią temperaturę – włączać trzy razy na 1 minutę). W oddzielnej misce utrzeć masło i 2/3 szklanki cukru na kremową masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. Dodać stopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Do kolejnej miski przesiać mąkę, kakao i sól. Stale mieszając, przesypać w kilku porcjach sypkie składniki do czekoladowej mieszaniny. Przełożyć łyżką masę do kokilek. Do każdej kokilki z ciastem dodać czubatą łyżkę wiśniowego nadzienia – nadzienie musi się zapaść do środka. Wyrównać łyżką powierzchnię czekoladowej masy. Piec 20 - 22 minuty. Powierzchnia ciasta będzie matowa po upieczeniu.

Ciasto można wymieszać wcześniej i schłodzić w lodówce, ale zimne ciasto musi się piec 10 minut dłużej. Babeczki w kokilkach delikatnie okroić nożem do masła i przełożyć na talerzyki.



Przygotować sos z brandy

Gotować czereśnie z cukrem i cynamonem na małym ogniu przez 30 minut. Dodać brandy, wymieszać. Zmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i szybko mieszając dodać do czereśni. Doprowadzić do wrzenia, aż owocowa masa będzie miała konsystencję lekkiego kisielu. Podawać sos na ciepło, albo na zimno. Babeczki czekoladowo-wiśniowe ozdobić sosem na talerzykach.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#Patka

02.03.2012 14:36


Katowice

CYTUJ

Próbował ktoś to upiec w papierowych papilotkach?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.