Anna Olson

Babeczki czekoladowe z musem fistaszkowym


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.6) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Babeczki czekoladowe z musem fistaszkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Proporcje na 12 sztuk



Kruchy spód

¼ szklanki niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych

¼ szklanki cukru

1 szklanka mąki

¼ szklanki kakao

¼ łyżeczki soli

6 łyżek schłodzonego masła

3 żółtka

1 łyżeczka ekstraktu wanilii



Sos czekoladowy

¾ szklanki śmietany kremówki

170 g gorzkiej czekolady



Mus fistaszkowy

1 1/3 szklanki gładkiego masła fistaszkowego

½ szklanki serka śmietankowego

2/3 szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka skondensowanego

1 1/3 szklanki śmietany kremówki

1 łyżka ekstraktu wanilii



Niesolone orzeszki ziemne do dekoracji



Kruchy spód

Wsypać orzeszki, cukier, mąkę, kakao i sól do malaksera z zamontowanym nożem i miksować pulsacyjnie aż orzeszki zostaną drobno posiekane. Pokroić masło w kostkę i dodać do sypkich składników, miksować pulsacyjnie aż masa zacznie tworzyć grudki. Dodać żółtka i ekstrakt wanilii, miksować pulsacyjnie aż składniki się połączą, do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Owinąć ciasto folią i chłodzić 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć ciastem natłuszczoną foremkę na mufinki, wyrównać brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut, dopóki ciasto nie zmatowieje. Odstawić do ostygnięcia.



Sos czekoladowy

Posiekać czekoladę i umieścić w misce. Śmietanę doprowadzić niemal do wrzenia i wylać na czekoladę. Odczekać minutę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do przestygnięcia.



Mus fistaszkowy

Utrzeć mikserem na małych obrotach masło fistaszkowe z serkiem śmietankowym, wmieszać mleko skondensowane i przesiany cukier puder. Ubić śmietanę z ekstraktem wanilii, dodać połowę do masy fistaszkowej i dobrze wymieszać, dodać resztę śmietany i wymieszać lekkim ruchem.

Nałożyć po łyżce sosu czekoladowego do babeczek (zachować nieco do dekoracji), napełnić babeczki musem przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką. Za pomocą papierowego rożka lub rękawa cukierniczego z wąską końcówką udekorować wierzch babeczek resztą sosu czekoladowego i położyć orzeszki. Schłodzić.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml





powrót

Podobne przepisy

Rabarbarowe ciasto na oliwie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.