Jacek Sikora

Baba ponczowa


Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Baba ponczowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

jogurt naturalny

pasta paprykowa harissa (dostępna w sklepach arabskich)

świeże zioła: posiekana mięta

kolendra

natka pietruszki

koperek

sok z limonki lub cytryny

sól

pieprz

300 ml syropu ze skórek pomarańczowych

150 ml rumu

cytryna

2 opakowania lukru cytrynowego

Poncz

300 ml syropu ze skórek pomarańczowych

150 ml rumu

cytryna

Lukier

2 opakowania lukru cytrynowego

Przygotowanie:

Do robota kuchennego wsyp mąkę, sól, cukier i otartą skórkę cytrynową. Jednocześnie rozpuść drożdże w mleku. Dodaj całe jajka i wymieszaj. Dodaj rozczyn do suchej mieszanki. Dokładnie wymieszaj w mikserze na początku na niskich obrotach potem na szybkich przez chwilę. Dodaj miękkie masło i mieszaj kolejne 2 minuty. Formę z kominkiem napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika nastawionego na 50 stopni C na 45 minut. Jak wyrośnie piecz około 40 minut w 200 stopniach C. Ciasto ponakłuwaj patyczkiem, aby poncz lepiej się rozszedł po babie. Syrop z pomarańczy wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny oraz alkoholem. Nasącz nim ciasto. Odstaw na kilka godzin. Ciasto wyjmij z foremki i przełóż na talerz. Polukruj babę.

powrót

Podobne przepisy

Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babka drożdżowa z żurawiną
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Domowa pascha
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Szynka świąteczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.