Baba ganoush

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Baba ganoush
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 bakłażany

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

sok z 1 cytryny

2 łyżeczki tahini

3 łyżki oliwy

czarny pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki



Przygotowanie:

Rozgrzewamy grill w piekarniku do maksymalnej temperatury. Nakłuwamy bakłażany widelcem, układamy na blaszce, wstawiamy pod grill i pieczemy 15-20 minut, aż będą miękkie. Odwracamy w połowie czasu pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Ząbki czosnku obieramy, wrzucamy do moździerza, wsypujemy sól i tłuczemy na pastę, dodajemy sok z cytryny i tahini, wszystko razem dobrze mieszamy. Rozcinamy skórkę bakłażanów, wyjmujemy łyżką miąższ, wkładamy do miski, dodajemy pastę z tahini i mieszamy, ew. doprawiamy pieprzem. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy natką.

powrót

Podobne przepisy

Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.