Julie Andrieu

Bûche bezowa z czekoladą i kremem kasztanowym według przepisu Véronique


Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Bûche bezowa z czekoladą i kremem kasztanowym według przepisu Véronique
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 białek (150 gr białek)
100 gr + 120 gr płynnej śmietanki
220 gr cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka kakao
90 gr + 15 gr gorzkiej czekolady
300 gr kremu z kasztanów
3 kasztany glazurowane
50 gr kasztanów
1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 150°C. Rozłożyć papier do pieczenia na blaszce.
2. Ubić białka. Wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Dodawać tę mieszankę do ubijanych białek, dodać ocet i zwiększyć prędkość obrotów miksera. Wyłożyć ubitą pianę na blachę, rozprowadzić za pomocą łopatki. Posypać sproszkowaną czekoladą używając siteczka.
3. Włożyć do pieca na 45 minut. Beza powinna być lekko chrupiąca pod spodem, a miękka pośrodku.
4. Zsunąć papier do pieczenia na którym leży beza z blachy na blat kuchenny.
5. Przykryć bezę nową warstwą papieru do pieczenia, położyć blachę na tym papierze (blacha nada stabilności i pozwoli łatwo odwrócić bezę).
6. Dynamicznie odwrócić bezę w taki sposób, by warstwa czekolady była na wierzchu. Odkleić papier do pieczenia. Zostawić do ostudzenia.
7. Przygotować piankę z czekolady i kasztanów. Rozpuścić w garnku na bardzo małym ogniu 90 gr czekolady połamanej na kawałki i 100 gr śmietany. Dodać krem z kasztanów. Ostudzić.
8. Ubić pozostałą śmietanę (120 gr). Delikatnie dodać mieszankę czekolady i kasztanów do ubitej śmietany.
9. Posmarować bezę kremem czekoladowo-kasztanowym, rozłożyć kasztany. Zawinąć bezę, ścisnąć ją, posługując się papierem do pieczenia. Umieścić w lodówce w papierze co najmniej na 2-3 godz. przed podaniem, żeby smaki dobrze się wymieszały.
10. Usunąć papier, przenieść i ułożyć bûche na półmisku, udekorować kasztanami glazurowanymi i kawałkami czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.