Tomasz Jakubiak

Azjatycka zupa na mleku kokosowym z krewetkami i kurczakiem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z kurczaka

odsłon: 2880

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 piersi z kurczaka

garść krewetek

7. cm kawałek galangalu lub imbiru

4 kawałki trawy cytrynowej

papryczka chilli

5 liści limonki

5 cebul szalotek

5 ząbków czosnku

3 łyżki oleju

garść suszonych krewetek

3 szklanki mleka kokosowego

limonka

2 łyżki sosu rybnego

5 listków kolendry

Przygotowanie:

Gangal pokrój w dużą kostkę. Trawę cytrynową rozgnieć i przekrój na pół. Papryczkę chilli i szalotkę również przekrój na pół.
Do garnka wlej olej i wrzuć pokrojone składniki. Dodaj liście limonki i czosnek. Wszystkie składniki podsmażaj ok. 5 min.
Następnie dodaj suszone krewetki. Do garnka wlej mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny. Do zupy dodaj kurczaka pokrojonego w paski i świeże krewetki. Następnie gotuj zupę jeszcze ok. 30 minut. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Barszcz z barszczu
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.