Sophie Grigson

Aromatyczny kompot z gruszek alistaira little


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Aromatyczny kompot z gruszek alistaira little
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

 

1 pasek skórki cytrynowej

ok. 1/2 l czerwonego wytrawnego wina

3 liście laurowe

kawałek kory cynamonowej

1/2 laski wanilii

10-15 całych ziaren czarnego pieprzu

1/2 kg cukru

4 bardzo twarde średnie gruszki Williams albo Konferencja

2 garście suszonych śliwek

2 garście suszonych moreli

 

 

Przygotowanie:


Doprowadzić do wrzenia syrop z wina i cukru z przyprawami i gotować na średnim ogniu 20 - 30 min. Gruszki obrać i w całości włożyć do syropu. Przykryć owoce kawałkiem papieru do pieczenia
i ostrożnie docisnąć mniejszą pokrywką, żeby gruszki były zanurzone. Gotować jeszcze 30 min.
Odkryć, dodać suszone owoce, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Kompot można przechowywać w zamkniętych słojach nawet kilka miesięcy.

powrót

Podobne przepisy

Lemoniada z trawy cytrynowej i imbiru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Piwo jabłkowo-imbirowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Pink Lady z malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Kawa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Ajerkoniak bezalkoholowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Madhubanka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.