Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska

Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g pokrojonego twardego tofu

1 brokuł podzielony na różyczki

1 łyżka startego imbiru

2 posiekane czerwone chili bez nasion

pół filiżanki jogurtu naturalnego

pół łyżki mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 łyżeczka soli morskiej

szczypta czarnego pieprzu

2 łyżki oleju z otrębów ryżowych

1 łyżeczka kminu

8 świeżych liści curry

pół łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta mielonych goździków

szczypta mielonego kardamonu

garść natki kolendry

Przygotowanie:

Brokuł zblanszować. Imbir i chili rozdrobnić na gładką pastę. Wymieszać z jogurtem, kolendrą, kurkumą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalać pokrojone tofu. Odstawić na co najmniej 10 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wsypać kmin i prażyć, aż zmieni kolor. Dodać liście curry, zamieszać i dołożyć tofu. Smażyć, aż się zrumieni.
Zdjąć z ognia, posypać cynamonem, goździkami i natką kolendry. Delikatnie wymieszać ze zblanszowanym brokułem.

powrót

Podobne przepisy

Papri Chaat – kremowe, chrupiące krążki z ciasta w jogurcie
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Banany w cieście
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Puree pietruszkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
(odc.020) marynowana czerwona cebula
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Jaffle na 2 sposoby
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.