Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska

Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g pokrojonego twardego tofu

1 brokuł podzielony na różyczki

1 łyżka startego imbiru

2 posiekane czerwone chili bez nasion

pół filiżanki jogurtu naturalnego

pół łyżki mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 łyżeczka soli morskiej

szczypta czarnego pieprzu

2 łyżki oleju z otrębów ryżowych

1 łyżeczka kminu

8 świeżych liści curry

pół łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta mielonych goździków

szczypta mielonego kardamonu

garść natki kolendry

Przygotowanie:

Brokuł zblanszować. Imbir i chili rozdrobnić na gładką pastę. Wymieszać z jogurtem, kolendrą, kurkumą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalać pokrojone tofu. Odstawić na co najmniej 10 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wsypać kmin i prażyć, aż zmieni kolor. Dodać liście curry, zamieszać i dołożyć tofu. Smażyć, aż się zrumieni.
Zdjąć z ognia, posypać cynamonem, goździkami i natką kolendry. Delikatnie wymieszać ze zblanszowanym brokułem.

powrót

Podobne przepisy

Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kuleczki orzechowo-pomarańczowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Minifrittata
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.