Annabel  Langbein

Aromatyczna marynata


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Aromatyczna marynata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

6 rozgniecionych ząbków czosnku

drobno starta skórka z 2 cytryn

¾ szklanki soku z cytryny

2 świeże, drobno posiekane papryczki chilli

3 łyżki drobno startego, świeżego imbiru

½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki zmielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki zmielonej kurkumy

2 łyżeczki papryki

2 połamane laski cynamonu

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego pieprzu



Przygotowanie:

Do miski wrzuć czosnek, skórkę i sok z cytryny, papryczki chilli, imbir. Wymieszaj. Rozgrzej oliwę na patelni. Pozostałe, suche przyprawy smaż na średnim ogniu przez 30 sekund, aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, żeby ich nie spalić. Dodaj masę z wilgotnych przypraw, smaż przez 30-40 sekund na małym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj sól, cukier i pieprz. Wymieszaj, wystudź.

Gotową marynatę można przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Masa figowo-orzechowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kanapka z wędzonym kurczakiem i rukwią wodną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Congee z grzybami shiitake i gomashio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Polenta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.