Delia  Smith

Aromatyczna czerwona kapusta z żurawinami


Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Aromatyczna czerwona kapusta z żurawinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średnia cebula

1 duży ząbek czosnku

łyżka stołowa oleju arachidowego do smażenia

½ kg czerwonej kapusty

1/3 świeżo utartej gałki muszkatołowej

1/3 kopiastej łyżeczki mielonego cynamonu

1/3 płaskiej łyżeczki mielonych goździków

10 dag świeżych żurawin

1 ½ łyżki stołowe czerwonego octu winnego

1 łyżka deserowa ciemnego cukru trzcinowego

 

 

Przygotowanie:


Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy w dużym rondlu, zwiększamy ogień, dodajemy drobno poszatkowaną kapustę oraz przyprawy. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na dużym ogniu przez 3 – 4 minuty. Po tym czasie dodajemy żurawiny. Zmniejszamy ogień i smażymy kapustę przez 5 – 10 minut, zależnie od tego, jak drobno poszatkowaliśmy kapustę. Następnie ponownie zwiększamy ogień i dodajemy ocet oraz cukier. Mieszamy wszystko razem, przez chwilę gotujemy i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Kapusta w czerwonym winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z groszku, fety i mięty
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sałata liońska
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bliskowschodnia sałatka ziołowa
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.