Si King

Argentyńskie pierożki z wołowiną


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Argentyńskie pierożki z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

450 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

60 g masła

60 g smalcu lub tłuszczu roślinnego, np. margaryny do pieczenia

woda z lodem (kilka łyżek, tyle, ile będzie trzeba do zagniecenia ciasta)



Nadzienie

2 łyżki oliwy

½ kostki rosołowej wołowej

400 g polędwicy wołowej lub rostbefu (mięso należy drobno posiekać)

3 roztarte ząbki czosnku

1 posiekana cebula

1 mały strączek zielonej papryki, drobno posiekany

3 łyżki czerwonego wytrawnego wina

½ łyżeczki mielonego kminu

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki chili w proszku

12 zielonych oliwek, nadziewanych papryką, pokrojonych w plasterki

1 roztrzepane jajko, do smarowania



Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Masło i pozostały tłuszcz pokroić w kosteczkę, dodać do mąki i rozetrzeć palcami, aby powstały równomierne grudki. Dolać tyle lodowatej wody, aby można było zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, miskę zakryć folią plastikową i odstawić ciasto do lodówki, aby odpoczęło. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać pokruszoną kostkę rosołową, smażyć przez 30 sekund, mieszając. Włożyć posiekane mięso i podsmażyć przez dwie minuty. Mięso wraz z powstałym podczas smażenia sosikiem zdjąć z patelni i przełożyć do miski.Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy, włożyć cebulę i paprykę, smażyć do momentu, aż zmiękną (około 3 minuty). Dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wino, dodać kmin, paprykę i chili w proszku, oliwki oraz sól i pieprz. Włożyć z powrotem mięso, wymieszać, odstawić patelnię do ostygnięcia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na cienkie płaty na blacie, solidnie posypanym mąką. Używając spodeczka wyciąć z ciasta krążki. Na połowę krążka nałożyć mniej więcej łyżkę nadzienia. Posmarować brzegi ciasta jajkiem i zlepić pierożek, robiąc szczypankę na brzeżku. Posmarować pierożki jajkiem i ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce. Piec na złoto (około 10 minut). Można je podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę.



© Dave Myers i Si King

powrót

Podobne przepisy

Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Pieróg biłgorajski
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tortellini z borowikami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.