Arancini z tapioki z czekoladą

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Arancini z tapioki z czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

nadzienie czekoladowe:

2 szklanki pokrojonej czekolady (500 ml)

1 szklanka śmietanki (250 ml)



masa z tapioki:

2 szklanki zimnej wody (500 ml)

½ szklanki drobnej tapioki (125 ml)

1 szklanka mleka (250 ml)

1 szklanka śmietanki 35% tłuszczu (250 ml)

1 szklanka cukru (250 ml)

skórka starta z 1 pomarańczy

1 laska wanilii, przecięta, ziarenka wyjęte



panierka:

2 szklanki bułki tartej Panko (500 ml), drobno zmielonej

1 szklanka mąki (250 ml)

4 jajka



Przygotowanie:

Czekoladowe nadzienie: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Przelewamy do miski. Przykrywamy folią plastikową, bezpośrednio dotykając masy. Wstawiamy na godzinę do lodówki, aby nadzienie stężało. Masa z tapioki: tapiokę moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy. W rondlu na średnim ogniu podgrzewamy mleko, śmietankę, cukier, skórkę pomarańczową i laskę wanilii. Dodajemy tapiokę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut. Przekładamy do miski, ostudzamy, wstawiamy do lodówki na 30 minut, aż stężeje. Nabieramy masę rękoma, kręcimy kulki wielkości piłki golfowej, spłaszczamy, nakładamy łyżkę czekolady na środek i formujemy kształt kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 180°C. Kulki obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy na gorący olej. Smażyć 1-2 minuty do zrumienienia. Odsączamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Podanie: podajemy na gorąco. Uwaga: do formowania kuleczek moczymy ręce wodą, aby masa się nie kleiła.

powrót

Podobne przepisy

Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Hałwa z semoliny
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Papri Chaat – kremowe, chrupiące krążki z ciasta w jogurcie
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.