Anna Olson

Anielskie bułeczki z maślanki


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Anielskie bułeczki z maślanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2½ łyżeczki suchych drożdży instant (1 paczka)

¼ szklanki cukru

3 łyżki letniej wody (o temperaturze ciała)

6 szklanek mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka miałkiej soli

1 szklanka zimnego niesolonego masła

pokrojonego

2 szklanki maślanki

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj drożdże ze szczyptą cukru w wodzie i odstaw na bok. Przesiej mąkę, pozostały cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól do dużej miski. Wkrój kawałki masła, siekając je z mąką, aż zżółknie i przybierze konsystencję okruchów. Wmieszaj drożdże do maślanki i wlej do mąki z masłem. Mieszaj, aż lepkie ciasto będzie jednorodne, zawiń je w folię plastikową i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Na blacie obficie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm i złóż na pół, delikatnie dociskając. Okrągłą foremką do wykrawania ciastek o średnicy 5 cm wytnij kółka z ciasta i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piecz 10-12 min, aż lekko zbrązowieją. Podawaj herbatniki na ciepło lub zamroź i odgrzej w piekarniku przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Sernik z truskawkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sernik z fety z wiśniami i kruszonką
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.