Anna Olson

Anielskie bułeczki z maślanki


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Anielskie bułeczki z maślanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2½ łyżeczki suchych drożdży instant (1 paczka)

¼ szklanki cukru

3 łyżki letniej wody (o temperaturze ciała)

6 szklanek mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka miałkiej soli

1 szklanka zimnego niesolonego masła

pokrojonego

2 szklanki maślanki

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj drożdże ze szczyptą cukru w wodzie i odstaw na bok. Przesiej mąkę, pozostały cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól do dużej miski. Wkrój kawałki masła, siekając je z mąką, aż zżółknie i przybierze konsystencję okruchów. Wmieszaj drożdże do maślanki i wlej do mąki z masłem. Mieszaj, aż lepkie ciasto będzie jednorodne, zawiń je w folię plastikową i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Na blacie obficie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm i złóż na pół, delikatnie dociskając. Okrągłą foremką do wykrawania ciastek o średnicy 5 cm wytnij kółka z ciasta i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piecz 10-12 min, aż lekko zbrązowieją. Podawaj herbatniki na ciepło lub zamroź i odgrzej w piekarniku przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.