Anielski biszkopt

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Anielski biszkopt
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

10 białek

½ łyżeczki soli

1½ łyżeczki winianu potasu

225 g cukru pudru

1 niewoskowana cytryna

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

140 g mąki



stożkowa forma z kominkiem, z luźnym dnem



ganache:

200 g białej czekolady

200 ml śmietany kremówki



do dekoracji:

wiórki z białej czekolady*

suszone kwiaty hortensji

brokat spożywczy i klej cukrowy

drobne czerwone owoce

cukier puder



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C/150°C z termoobiegiem. Dużą, szklaną miskę dokładnie przetrzeć połówką cytryny i wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Wlać białka i miksować, aż się nieco spienią, wsypać sól i winian potasu, ubić na niezbyt sztywną pianę. Miksować dalej na małych obrotach, dodając po 2 łyżki cukru pudru. Otrzeć skórkę z cytryny i dorzucić, wlać ekstrakt wanilii i delikatnie mieszając lekkim ruchem od dołu, powoli wsypać mąkę. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 35 40 minut. Wyjąć z pieca i odstawić do wystygnięcia w formie odwróconej do góry dnem. Okroić nożem dookoła brzegów formy i wokół kominka, wyjąć ciasto na paterę, okroić nożem spód i zdjąć dno. Zrobić ganache: do szklanej miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, śmietanę wlać do rondla, doprowadzić do wrzenia, zalać czekoladę, poczekać aż czekolada się stopi. Wymieszać na gładką masę, wystudzić i schłodzić w lodówce. Ubić mikserem na puszysty krem. Posmarować kremem wierzch i boki ciasta. Obsypać wiórkami z białej czekolady. Przy pomocy pędzelka pomalować kwiaty klejem spożywczym, obsypać brokatem, strzasnąć nadmiar i wetknąć w otwór w środku ciasta. Rozsypać wokół podstawy drobne czerwone owoce (np. żurawiny i czerwone porzeczki), oprószyć owoce cukrem pudrem.



* Czekoladę stopić na parze, rozsmarować na spodzie blachy i wstawić do lodówki, by czekolada zastygła. Następnie wyjąć i ogrzać do temperatury pokojowej. Ostrym nożem, trzymanym pod kątem 45° do blatu zeskrobać cienkie wiórki.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Ciasto migdałowe z jabłkami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.