Jacques Pépin

Angielski sos jajeczny


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Angielski sos jajeczny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki cukru kryształu

4 żółtka

Do wyboru: 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

1 ¾ szklanki wrzącego mleka

 

 

Przygotowanie:


Stopniowo utrzeć cukier z żółtkami. Ucierać 2-3 minuty, aż mieszanina będzie jasnożółta i będzie tworzyć pasma. Domieszać skrobię. Podczas ucierania mieszaniny żółtek stopniowo wlewać wąskim strumieniem wrzące mleko tak, aby powoli ją podgrzać. Przelać mieszaninę do rondla i postawić na średnim ogniu. Mieszać powoli i bez przerwy drewnianą łopatką lub łyżką. Należy sięgać do dna rondla i mieszać przy ściankach, aż sos zgęstnieje i będzie pokrywał wypukłą stronę łyżki, tworząc lekką, kremową warstwę. Pilnować, aby sos nie zaczął wrzeć. Maksymalna temperatura mieszaniny nie powinna przekraczać 70-75 stopni Celsjusza (jeśli dodano skrobię). Po zdjęciu z ognia ubijać minutę lub dwie, aby mieszanina lekko przestygła. Przecedzić przez sito i domieszać składniki smakowe.

powrót

Podobne przepisy

(odc.016) sos do pizzy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Hummus z jabłkiem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.