Jacques Pépin

Angielski sos jajeczny


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Angielski sos jajeczny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki cukru kryształu

4 żółtka

Do wyboru: 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

1 ¾ szklanki wrzącego mleka

 

 

Przygotowanie:


Stopniowo utrzeć cukier z żółtkami. Ucierać 2-3 minuty, aż mieszanina będzie jasnożółta i będzie tworzyć pasma. Domieszać skrobię. Podczas ucierania mieszaniny żółtek stopniowo wlewać wąskim strumieniem wrzące mleko tak, aby powoli ją podgrzać. Przelać mieszaninę do rondla i postawić na średnim ogniu. Mieszać powoli i bez przerwy drewnianą łopatką lub łyżką. Należy sięgać do dna rondla i mieszać przy ściankach, aż sos zgęstnieje i będzie pokrywał wypukłą stronę łyżki, tworząc lekką, kremową warstwę. Pilnować, aby sos nie zaczął wrzeć. Maksymalna temperatura mieszaniny nie powinna przekraczać 70-75 stopni Celsjusza (jeśli dodano skrobię). Po zdjęciu z ognia ubijać minutę lub dwie, aby mieszanina lekko przestygła. Przecedzić przez sito i domieszać składniki smakowe.

powrót

Podobne przepisy

Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.