Delia  Smith

Angielski placek agrestowy


Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Angielski placek agrestowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

90 dag agrestu

10 dag drobnego cukru

2 łyżki syropu z dzikiego bzu

20 dag mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

10 dag masła lub margaryny

170 ml maślanki lub mleka

6 kostek brązowego cukru lub cukier Demerara

 

 

Przygotowanie:


W dużym (23 cm średnicy), płytkim naczyniu zasypujemy umyty agrest cukrem i polewamy syropem z bzu. Miksujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól ze schłodzonym masłem. Gdy mieszanka przypomina okruchy chleba – dodajemy maślankę i dalej miksujemy. Za pomocą łyżki pokrywamy owoce bryłkami ciasta. Posypujemy pokruszonymi kostkami cukru. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy 25 – 30 minut, aż jego wierzch stanie się chrupiący i złocisty.

powrót

Podobne przepisy

Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Różane pączki ze słodkim jogurtem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.