Delia  Smith

Angielski placek agrestowy


Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Angielski placek agrestowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

90 dag agrestu

10 dag drobnego cukru

2 łyżki syropu z dzikiego bzu

20 dag mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

10 dag masła lub margaryny

170 ml maślanki lub mleka

6 kostek brązowego cukru lub cukier Demerara

 

 

Przygotowanie:


W dużym (23 cm średnicy), płytkim naczyniu zasypujemy umyty agrest cukrem i polewamy syropem z bzu. Miksujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól ze schłodzonym masłem. Gdy mieszanka przypomina okruchy chleba – dodajemy maślankę i dalej miksujemy. Za pomocą łyżki pokrywamy owoce bryłkami ciasta. Posypujemy pokruszonymi kostkami cukru. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy 25 – 30 minut, aż jego wierzch stanie się chrupiący i złocisty.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik czekoladowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.