Jacek Sikora

Ananasowa pagoda


Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Ananasowa pagoda
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 ananas

6 szklanek cukru

3 szklanki wody

40 ml likieru truskawkowego

20 ml campari

aromat rumowy

250 g mascarpone

białko z jajka

½ cytryny

 

Przygotowanie:

Ananasa obierz i przetnij na pół w poprzek. Jedną połowę pokrój w cienkie plastry grubości 2mm. Usuń twardy rdzeń ze środka. Zalej połową wcześniej przygotowanego syropu z 6 szklanek cukru i 3 szklanek wody. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Potem odsącz, ułóż na papierze do pieczenia, susz na blasze w piekarniku przez ok. 25 min. w temperaturze 130 stopni C, aż plastry zarumienią się na bursztynowy kolor, aby nabrały połysku posmaruj je białkiem. Wyjmij, zdejmij z papieru i połóż tak, aby przestygły i stwardniały. Drugą połowę ananasa pokrój w kostkę o boku ok. 8mm. Pamiętaj o usunięciu rdzenia. Zagotuj syrop. Gorącym, ale nie wrzącym syropem zalej pokrojonego ananasa. Dodaj sok z cytryny i alkohole. Po wystudzeniu wstaw do lodówki by ananas się przegryzł. Przygotuj serek mascarpone. Rozluźnij go rózgą. Kostki ananasa układaj na talerzykach. Przykryj je suszonym plastrem ananasa. Nałóż serek mascarpone. Czynność powtarzaj, budując kształt pagody.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.