Jacek Sikora

Ananasowa pagoda


Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Ananasowa pagoda
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 ananas

6 szklanek cukru

3 szklanki wody

40 ml likieru truskawkowego

20 ml campari

aromat rumowy

250 g mascarpone

białko z jajka

½ cytryny

 

Przygotowanie:

Ananasa obierz i przetnij na pół w poprzek. Jedną połowę pokrój w cienkie plastry grubości 2mm. Usuń twardy rdzeń ze środka. Zalej połową wcześniej przygotowanego syropu z 6 szklanek cukru i 3 szklanek wody. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Potem odsącz, ułóż na papierze do pieczenia, susz na blasze w piekarniku przez ok. 25 min. w temperaturze 130 stopni C, aż plastry zarumienią się na bursztynowy kolor, aby nabrały połysku posmaruj je białkiem. Wyjmij, zdejmij z papieru i połóż tak, aby przestygły i stwardniały. Drugą połowę ananasa pokrój w kostkę o boku ok. 8mm. Pamiętaj o usunięciu rdzenia. Zagotuj syrop. Gorącym, ale nie wrzącym syropem zalej pokrojonego ananasa. Dodaj sok z cytryny i alkohole. Po wystudzeniu wstaw do lodówki by ananas się przegryzł. Przygotuj serek mascarpone. Rozluźnij go rózgą. Kostki ananasa układaj na talerzykach. Przykryj je suszonym plastrem ananasa. Nałóż serek mascarpone. Czynność powtarzaj, budując kształt pagody.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Panna cotta z owocami i kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.