Ananas w cieście z lodami lukrecjowymi

Przepis z programu Figle (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

Ananas w cieście z lodami lukrecjowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Lody lukrecjowe

250 ml mleka

250 ml gęstej śmietany

50 g miękkiej lukrecji

50 g cukru

6 żółtek

½ laski wanilii



Ananasy w cieście

300 ml lemoniady

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki wiórków kokosowych

szczypta suszonych drożdży

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki mąki

1 dojrzały ananas

cukier z cynamonem

1l oleju roślinnego



Sos karmelowy

500 g drobnego cukru

1 łyżeczka glukozy

75 ml wody

100 ml śmietany

odrobina Malibu





Lody lukrecjowe

Podgrzać w stalowym rondlu na małym ogniu śmietanę z pokrojonymi laskami wanilii i lukrecją. Mieszać co jakiś czas przez 15 – 20 min. Przecedzić płyn, przelać z powrotem do rondla, dolać mleko i doprowadzić płyn do wrzenia. Oddzielić białko od żółtek i utrzeć żółtka z cukrem w dość dużej misce. Powoli zalać jajeczny krem mleczną mieszaniną mieszając intensywnie, żeby żółtka się nie ścięły. Przelać zawartość miski do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przecedzić krem do miski, wstawić do wody z lodem, ostudzić i schłodzić przed wlaniem do maszynki do lodów.



Ciasto do smażenia ananasa

W dużej misce zmieszać lemoniadę, skrobię kukurydzianą, drożdże, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszając powoli wsypywać mąkę. Wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki.



Sos karmelowy

W czystym rondlu zmieszać glukozę z cukrem i wodą, aż powstanie gęsta pasta. Gotować na dużym ogniu, obmywając ścianki rondla pędzlem z zimną wodą, żeby zapobiec ponownej krystalizacji cukru. Używając cukierniczego termometru z czujnikiem, doprowadzić mieszaninę do temperatury160ºC, zalać śmietaną i wymieszać na małym ogniu aż powstanie gładki, gęsty sos. Pod koniec dodać Malibu. Ostudzić, przelać do miękkiej butelki i schłodzić. Pokroić ananasa na plastry centymetrowej grubości, okroić skórkę i wyciąć włóknisty środek. Na krótko przed podaniem deseru rozgrzać olej w rondlu. Do wrzącego oleju wkładać plastry ananasa zanurzone w cieście. Smażyć aż będą złotobrązowe. Osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać od razu, z porcją lodów lukrecjowych i sosem karmelowym.



© Emma MacKay

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.