Ananas smażony z rumem

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Ananas smażony z rumem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki masła

2 łyżki brązowego cukru

½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

4 grube, okrągłe plastry ananasa

60 ml ciemnego rumu

Przygotowanie:

Na dużej patelni na średnio-mocnym ogniu roztop masło z cukrem. Gdy się połączą i będą bulgotały, dosyp gałkę muszkatołową i dołóż plastry ananasa. Smaż przez kilka minut po obu stornach, żeby nabrały brązowego koloru i smaku. Zdejmij na chwilę patelnię z ognia i wlej rum. Przechyl od siebie i przysuń do płomienia, żeby alkohol się zapalił. Możesz też przystawić do płynu zapaloną zapałkę. Zachowaj ostrożność. Gdy płomień zgaśnie, zdejmij patelnię z ognia i natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Buraki marynowane po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Cykoria z gruszką, orzechami i górskim serem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.