Amerykańskie naleśniki z dżemem

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Amerykańskie naleśniki z dżemem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na dżem:

150 g drobnego cukru trzcinowego

250 g śliwek lub truskawek, grubo pokrojonych

1 laska wanilii, z oddzielonymi ziarenkami

25 g masła



Na naleśniki:

125 g mąki pełnoziarnistej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru

1 lekko ubite jajko

170 ml tłustego mleka

30 g masła

250 g gęstej śmietany



Dżem:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj cukier i pozwól mu się rozpuścić. Kiedy nabierze złotego koloru, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj ziarenka wanilii oraz śliwki lub truskawki. Zamieszaj, aż owoce z karmelem nabiorą konsystencji dżemu. Dodaj masło, zamieszaj i ostudź.



Naleśniki:

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i jajko. Ostrożnie wlej mleko i rozprowadź, by nie powstały grudki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Rozpuść nieco masła, a gdy zacznie się pienić, łyżką nałóż ciasto. Kiedy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, obróć naleśniki na drugą stronę. Smaż, aż się zrumienią. Odłóż w ciepłe miejsce, a następnie podaj z dżemem i gęstą śmietaną.





© Bill Granger



powrót

Podobne przepisy

Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

#Eldor

08.03.2012 10:04


CYTUJ

Rozumiem, że 250g śmietany jest dla ozdoby?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.