Delia  Smith

Amerykańska „sałatka szefa kuchni”


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Amerykańska „sałatka szefa kuchni”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

2 awokado

mieszanka liści sałaty rzymskiej, zwykłej oraz rukwi i rukoli

10 dag pieczarek

15 dag bekonu

20 dag czosnkowej kiełbasy

8 dag Roqueforta



Dressing

150 mililitrów kwaśnej śmietany

2 łyżki majonezu

łyżka soku cytrynowego

ząbek czosnku przepuszczony przez praskę

czubata łyżeczka pełnoziarnistej musztardy

łyżka białego octu winnego

2 łyżki oliwy extra virgin

sól, pieprz do smaku



Składniki na dressing starannie ubijamy małą trzepaczką. Awokado kroimy na niewielkie kawałki, dorzucamy do mieszanki sałat. Dodajemy cieniutko pokrojone pieczarki, wysmażony, chrupiący bekon, pokrojoną w paski kiełbasę oraz pokruszony ser. Potrząsamy miską. Dressing jeszcze raz mieszamy i polewamy sałatkę. Długo i starannie mieszamy. Przed podaniem – posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

kotszok

postów: 1

31.01.2015 17:21

CYTUJ

uwielbiam tę sałatkę, zawsze robi furorę wśród gości.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.