Amatriciana

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Amatriciana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie makaronu rigatoni

1 posiekany pęczek szczypiorku

1 posiekany pęczek natki pietruszki

50 g masła

sól i pieprz

 

Sos:

1 opakowanie pokrojonych pomidorów

mały kawałek słoniny

3 rozgniecione ząbki czosnku

2 anchois

pół posiekanej czerwonej cebuli

3 łyżki oliwy

50 g pokrojonej pancetty

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z masłem, połową szczypiorku i pietruszki. Wymieszać, żeby masło się stopiło, przyprawić solą i pieprzem.
Drobno pokrojoną słoninę stopić na patelni. Dodać oliwę, czosnek, anchois, cebulę i pancettę. Kiedy cebula się zrumieni wrzucić pomidory. Podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, dodać resztę ziół, sól i pieprz. Wsypać makaron i dokładnie wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski pomidorowe z warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.