Aloza z suszonymi śliwkami według Lucienne

Aloza z suszonymi śliwkami według Lucienne
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 56)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1 aloza o wadze 2,3 kg, oskrobana i wypatroszona przez skrzela

  • 750 gr. wypestkowanych śliwek suszonych
  • 500 ml białego wina półsłodkiego typu jurançon, 500 ml wody
  • 2 marchwie
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mały pęczek tymianku, pietruszki i liści laurowych
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzać oliwę w dużym garnku, zeszklić cienko posiekane cebulę i szalotkę. Przykryć, by uniknąć przypalenia.
W tym czasie umyć ryby, wysuszyć je, pokroić w dzwonka o grubości 4 cm. Umieścić je w garnku, lecz nie na ogniu. Rozłożyć je na płasko, nie jedne na drugich. Dołożyć łeb i ogon dla nadania smaku.
Umyć i obrać marchewki, zetrzeć na grubej tarce. Do gotowania dodać rdzeń marchwi. Zalać winem, dołożyć pęczek ziół, sól, pieprz. Przykryć.
Gotować na bardzo małym ogniu (Lucienne stawia garnek z brzegu płyty) przez 48 godz. Nie wypróbowałam tego przepisu w Paryżu, ale sądzę że 36 godz. powinno wystarczyć, jeśli nie będziecie wyłączać gazu (Lucienne nie dokłada drew do pieca nocą).
4 do 5 godzin przed podaniem dodać do garnka suszone śliwki, lecz nie zanurzać ich w potrawie. Podawać polane sosem wraz ze śliwkami. Ości same znikną, niczym za sprawą magicznej różdżki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA