Anjum  Anand

Aloo keema - krokiety z ziemniaków i jagnięciny


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Aloo keema - krokiety z ziemniaków i jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ziemniaki:

5 średnich ziemniaków, obranych, ugotowanych, odcedzonych i utłuczonych na purée

2 średnie papryczki chilli, drobno posiekane

½ łyżeczki nasion kminu, uprażonych i utartych w moździerzu

2 gałązki świeżej kolendry, drobno posiekane

szczypta soli



Farsz:

olej roślinny do smażenia

1 średnia cebula, obrana i drobno posiekana

450 g chudej mielonej jagnięciny

1 cm korzenia imbiru, obrany i posiekany

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

½ łyżeczki mielonej kolendry

szczypta mielonego kminu

½ łyżeczki garam masala

sok z połowy cytryny

sól do smaku

2 jajka

225 g okruchów świeżego chleba



Przygotowanie:

Wymieszać purée ziemniaczane, chilli, kmin i kolendrę. Posolić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodać jagnięcinę, imbir, chilli, kolendrę i kmin. Smażyć, stale mieszając, aż mięso będzie dobre. Dodać garam masalę i sok z cytryny, posolić do smaku. Wyjąć mięso na sito, by odcedzić nadmiar oleju. Odstawić do wystygnięcia. Podzielić purée z dodatkami na 12 równych porcji i utoczyć z nich kulki. Pośrodku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Nałożyć po łyżeczce mięsnego farszu i zalepić wgłębienia. Spłaszczyć krokieciki w dłoniach, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15-20 minut. Rozkłócić jajko w miseczce i wysypać okruchy chleba na talerz. Rozgrzać na patelni olej. Zanurzać krokieciki w jajku, obtaczać w okruchach, i smażyć 5-6 minut, na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.