Aloo keema - krokiety z ziemniaków i jagnięciny

Aloo keema - krokiety z ziemniaków i jagnięciny
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przygotowanie:



Ziemniaki:
5 średnich ziemniaków, obranych, ugotowanych, odcedzonych i utłuczonych na purée
2 średnie papryczki chilli, drobno posiekane
½ łyżeczki nasion kminu, uprażonych i utartych w moździerzu
2 gałązki świeżej kolendry, drobno posiekane
szczypta soli

Farsz:
olej roślinny do smażenia
1 średnia cebula, obrana i drobno posiekana
450 g chudej mielonej jagnięciny
1 cm korzenia imbiru, obrany i posiekany
½ łyżeczki sproszkowanego chilli
½ łyżeczki mielonej kolendry
szczypta mielonego kminu
½ łyżeczki garam masala
sok z połowy cytryny
sól do smaku
2 jajka
225 g okruchów świeżego chleba

Przygotowanie:
Wymieszać purée ziemniaczane, chilli, kmin i kolendrę. Posolić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodać jagnięcinę, imbir, chilli, kolendrę i kmin. Smażyć, stale mieszając, aż mięso będzie dobre. Dodać garam masalę i sok z cytryny, posolić do smaku. Wyjąć mięso na sito, by odcedzić nadmiar oleju. Odstawić do wystygnięcia. Podzielić purée z dodatkami na 12 równych porcji i utoczyć z nich kulki. Pośrodku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Nałożyć po łyżeczce mięsnego farszu i zalepić wgłębienia. Spłaszczyć krokieciki w dłoniach, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15-20 minut. Rozkłócić jajko w miseczce i wysypać okruchy chleba na talerz. Rozgrzać na patelni olej. Zanurzać krokieciki w jajku, obtaczać w okruchach, i smażyć 5-6 minut, na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać.


Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA