Algierski kurczak z figami, migdałami i pistacjami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 24)
trudność: łatwe

Algierski kurczak z figami, migdałami i pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

posiekana cebula

oliwa

liść laurowy

3 rozgniecione ząbki czosnku

kłącze imbiru

kawałek kory cynamonowej

łyżka kminu

chili

2 goździki

4 strączki kardamonu

4 piersi kurczaka ze skórą

filiżanka suszonych fig

skórka z pomarańczy

ćwierć filiżanki płatków migdałowych

ćwierć filiżanki pistacji

pół pęczka kolendry

pół pęczka natki pietruszki

litr bulionu z kurczaka

250 ml przecieru pomidorowego

 

 

Przygotowanie:


Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, imbir, cynamon, kmin, goździki i chili. Wlać bulion i przecier pomidorowy, dodać figi, skórkę z pomarańczy i pistacje. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dołożyć piersi kurczaka pokrojone na małe kawałki i gotować przez 20-30 minut. Posypać płatkami migdałowymi. Podawać z kuskusem.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.