Sophie Grigson

Aksamitna zupa z młodymi liśćmi bobu


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Aksamitna zupa z młodymi liśćmi bobu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ kg młodych liści bobu (szczytów)

garść liści szczawiu

3 łyżki oliwy

1 cebula

pokrojona na niewielkie kawałki

2 średnie cukinie

przecięte na pół i pokrojone w grube plasterki

ok. ½ litra bulionu z kurczaka

 

 

Przygotowanie:


Starannie umyj liście bobu i szczawiu. Podduś na oliwie cebulę i cukinie, aż zmiękną. Dodaj pędy bobu, zamieszaj i zblanszuj. Gdy liście zmiękną, zalej składniki bulionem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut. Dodaj szczaw. Zdejmij zupę z ognia i odstaw, żeby przestygła. Wlej zupę do blendera i zmiksuj na gładki krem. Podawaj letnią albo w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z surowych warzyw
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Wegetariańska zupa gulaszowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.