James  Martin

Aioli


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 żółtka jaj kurzych

najlepiej z hodowli ekologicznej

4 ząbki czosnku

sok z ½ cytryny

sól i świeżo mielony czarny pieprz

150ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

 

 

Przygotowanie:


Zmiksuj razem wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek. Ciągle miksując, wlewaj powoli oliwę z oliwek, aż uformuje się gęsty sos. Mieszanina powinna mieć jaskrawy żółty kolor. Możesz zmodyfikować smak dodając zmielonych ziaren gorczycy lub szafranu. Jeśli chcesz, by aioli było rzadsze, możesz dodać dwie łyżki gorącej wody.

powrót

Podobne przepisy

Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chutney z daktyli i tamaryndowca
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.