Aguachile z krewetkami

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Aguachile z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kaktus:

1 łyżka soli

5 liści kaktusa (opuncji)



aguachile:

kilka owoców opuncji (może być mango)

sok z 4 limonek

1 ogórek, obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę

1 chili serrano

sól i pieprz



do podania:

16 dużych krewetek, oczyszczonych i przekrojonych na pół

pestki granatu



Przygotowanie:

Liście kaktusa smakują jak ogórek i limonka. Jeśli nie możemy ich zdobyć, podajemy aguachile bez nich. Kaktus: na dużym ogniu rozgrzewamy żeliwną patelnię. Na patelnię wysypujemy sól i kładziemy liście kaktusa. Opiekamy je z obu stron około 5 minut. 1 liść kroimy w kostkę. Aguachile: w blenderze miksujemy owoce, sok, ogórek i chili na piure. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Przygotowujemy 4 talerze. Na dnie umieszczamy po jednym liściu kaktusa. Na liściach układamy krewetki i polej aguachile. Dekorujemy pestkami granata i kaktusem pokrojonym w kostkę.

powrót

Podobne przepisy

Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.