Aguachile z krewetkami

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Aguachile z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kaktus:

1 łyżka soli

5 liści kaktusa (opuncji)



aguachile:

kilka owoców opuncji (może być mango)

sok z 4 limonek

1 ogórek, obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę

1 chili serrano

sól i pieprz



do podania:

16 dużych krewetek, oczyszczonych i przekrojonych na pół

pestki granatu



Przygotowanie:

Liście kaktusa smakują jak ogórek i limonka. Jeśli nie możemy ich zdobyć, podajemy aguachile bez nich. Kaktus: na dużym ogniu rozgrzewamy żeliwną patelnię. Na patelnię wysypujemy sól i kładziemy liście kaktusa. Opiekamy je z obu stron około 5 minut. 1 liść kroimy w kostkę. Aguachile: w blenderze miksujemy owoce, sok, ogórek i chili na piure. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Przygotowujemy 4 talerze. Na dnie umieszczamy po jednym liściu kaktusa. Na liściach układamy krewetki i polej aguachile. Dekorujemy pestkami granata i kaktusem pokrojonym w kostkę.

powrót

Podobne przepisy

Raki po warszawsku z grzankami na maśle
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.