Maryla Musidłowska

Aglio olio e peperoncino


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 10471

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400-600 g dobrego makaronu

4 ząbki czosnku

2-3 ostre papryczki

8 łyżek oliwy

4 łyżki wermutu Martini extra dry

2 łyżki masła

natka pietruszki

4 kromki dobrego białego pieczywa

2 łyżki sezamu

4 łyżki oliwy czosnkowo-paprykowej

 

Przygotowanie:

Pokrój pieczywo w kostkę. Usmaż grzanki na oliwie czosnkowo-paprykowej. Kiedy grzanki będą już złociste dodaj sezam i smaż grzanki jeszcze przez chwilę. Nastaw wodę na makaron. Obierz i posiekaj czosnek i chili. Posiekaj drobno pietruszkę. Wrzuć makaron do wrzącej osolonej wody. Na dużej patelni lub w rondlu podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj kieliszek Martini extra dry, wymieszaj, posól i dodaj łyżkę masła. Odcedź makaron i połącz go ze składnikami sosu. Posyp drobno posiekaną pietruszką i grzankami sezamowymi.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z trzema serami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.