Afrykański gulasz wołowy z ryżem

Afrykański gulasz wołowy
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 1 kg wołowiny na gulasz
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 0,5 kg bakłażanów
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka melasy jabłkowo-buraczanej
  • 1 łyżka kminu rzymskiego w ziarnach
  • 1 czubata łyżka curry
  • 1 łyżka mielonego korzenia lukrecji
  • 1 ostra papryczka chilli
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 1 szklanka ryżu czarnego
  • 1 szklanka ryżu dzikiego
  • 1 szklanka ryżu białego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój mięso w dużą kostkę i podsmaż je w dużym garnku. Dodaj wszystkie przyprawy, owoce, melasę, obrany czosnek oraz warzywa obrane i pokrojone na większe kawałki. Wszystko duś na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Gulasz im dłużej się gotuje tym jest lepszy.
Ryż ugotuj na sypko każdy z osobna, poczym wymieszaj. Dziki ryż wymaga dłuższego gotowania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA