Antony Worrall Thompson

83.mus z czekolady i wiśni


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.83)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

83.mus z czekolady i wiśni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

330g wiśni bez ogonków i pestek

175g gorzkiej czekolady o zawartości 70% ziarna kakaowego

połamanej na kawałki

85g masła

40g cukru

3 jaja

30 ml brandy

20g kakao

300 ml śmietany kremówki

 

 

Przygotowanie:


Posiekać wiśnie na duże kawałki. Prostokątną formę o objętości 900g wyłożyć folią spożywczą posmarowaną tłuszczem. Nad garnkiem z wrzątkiem roztopić w misce czekoladę z połową masła. Lekko ostudzić. Drugą połowę masła utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dorzucać żółtka po jednym, cały czas ucierając. Po każdym żółtku wsypywać nieco kakao, żebym masa się nie zważyła. Wlać brandy, dosypać resztę kakao, cały czas ucierając. Dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Dorzucić

powrót

Podobne przepisy

Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.