Antony Worrall Thompson

83.mus z czekolady i wiśni


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.83)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

83.mus z czekolady i wiśni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

330g wiśni bez ogonków i pestek

175g gorzkiej czekolady o zawartości 70% ziarna kakaowego

połamanej na kawałki

85g masła

40g cukru

3 jaja

30 ml brandy

20g kakao

300 ml śmietany kremówki

 

 

Przygotowanie:


Posiekać wiśnie na duże kawałki. Prostokątną formę o objętości 900g wyłożyć folią spożywczą posmarowaną tłuszczem. Nad garnkiem z wrzątkiem roztopić w misce czekoladę z połową masła. Lekko ostudzić. Drugą połowę masła utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dorzucać żółtka po jednym, cały czas ucierając. Po każdym żółtku wsypywać nieco kakao, żebym masa się nie zważyła. Wlać brandy, dosypać resztę kakao, cały czas ucierając. Dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Dorzucić

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

mariao

postów: 2

07.05.2018 15:29

CYTUJ

Bardzo proszę o podanie wymiarów formy o objętości (!) 900g.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.